קלרטה טרגר
"When do people accept government paternalism? Theory and experimental evidence"
קלרטה טרגר היא דוקטורנטית בבית הספר למדע המדינה, ממשל ויחסים בינלאומיים באוניברסיטת תל אביב. המאמר הזוכה נכתב במסגרת עבודת הדוקטורט שלה, בהנחיית פרופ' מיכל שמיר ופרופ' יותם מרגלית. המחקר עוסק בעמדות של הציבור כלפי מדיניות פטרנליסטית - מדיניות שנועדה להגן על אנשים מנזק שהם עשויים להסב לעצמם (בשונה מנזק שעלול היגרם ע"י אחרים).
המאמר בוחן באילו מצבים אנשים מוכנים לקבל מדיניות פטרנליסטית ומציע מודל המנבא תמיכה במדיניות זו כפונקציה של רמת הכפייה של ההתערבות ותחום המדיניות שבו נעשית ההתערבות. במוקד המאמר עומדת ההשוואה של תמיכה בפטרנליזם כופה לעומת פטרנליזם ליברטריאני שאינו כופה (המוכר בשם הֶנד - nudge). המודל נבחן באמצעות ניסוי סקר בקרב מדגם מקוון של
אוכלוסיית ארה"ב. בהתאם למודל המוצע, ממצאי המחקר מלמדים כי בתחומי מדיניות הנוגעים לצרכים בסיסיים דוגמת בטיחות ובריאות מעדיף הציבור מדיניות פטרנליסטית כופה, על פני הינדים. מנגד, בתחומי מדיניות הנוגעים לאורחות חיים וערכים כמו תחומי הרווחה והמוסר, ישנה העדפה ברורה להתערבויות פטרנליסטיות שאינן כופות. מדיניות פטרנליסטית נפוצה מאוד ברחבי העולם, ובלטה ביתר שאת בעקבות פרוץ מגפת הקורונה.
מתוך נימוקי הוועדה:
"ההצטיינות של המאמר נובעת מהמתודולוגיה החזקה שלו הכוללת סקר מקיף שנערך בקרב 1,370 אזרחים אמריקאים, כמו גם מפיתוח מודל תיאורטי חדש Model Acceptance Paternalism. למחקר זה חשיבות רבה בנקודת הזמן הנוכחית. נוכחותו של פטרנליזם מדינתי מובלטת ביתר שאת בישראל ובעולם במהלך מגפת הקורונה, כשחלק מהמדיניות שהונהגה, למשל חובת חיסונים, נועדה להגן על אזרחים גם מהתנהגות לא זהירה של עצמם לצד הגנת הזולת מהדבקה. המאמר תורם להבנה שיטתית יותר של עמדות ציבורית כלפי מדיניות מסוג זה ועשוי לסייע למעצבי מדיניות חברתית להשתמש באופן יעיל יותר בסל הכלים העומד לרשותם על מנת להשיג יעדים חברתיים, כמו גם לנקוט בצעדי מדיניות בתחומי מדיניות שונים כמו בריאות ורווחה שבצדם לגיטימציה ציבורית וישימות פוליטית."
לקריאה וציטוט המאמר:
Treger, C. (2023), When do people accept government paternalism? Theory and experimental evidence. Regulation & Governance, 17: 195-214. https://doi.org/10.1111/rego.12443
אותות ההוקרה
בכל שנה, מוענקים מטעם אספנט ישראל אותות הוקרה למחקר בתחום המדיניות החברתית ולקידום המדיניות החברתית. מטרת האותות לציין תרומה מיוחדת של אישיות לקידום המחקר במדיניות החברתית בישראל באמצעות מעורבות עקבית ותרומה לעיצוב ו/או השפעה על המדיניות החברתית בישראל.
ועדת השיפוט הנוכחית: פרופ' ג'וני גל (יו"ר), ד"ר ענת הרבסט-דבי, ד"ר קותי צבע וד"ר תהילה רפאלי.
פרופ' אורלי בינימין
אורלי בנימין היא פרופ' במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר אילן. היא יו"ר האגודה הישראלית ללימודים פמיניסטיים וחקר המגדר, יו"ר רשת המחקר על יחסי מגדר בעולם העבודה ובמדינת הרווחה באגודה הסוציולוגית האירופאית, והיא פעילה חברתית בקואליציה להעסקה ישירה והוגנת ובקו לעובד.
נימוקי הועדה:
הועדה החליטה להעניק את אות ההוקרה של אספנט ישראל לשנת 2022 לאור תרומתך המשמעותית ורבת השנים לפיתוח ידע בתחום הממשק שבין מדיניות חברתית, מגדר ותעסוקה ופועלך לקידום הבלתי נלאית להתמודדות עם אי שוויון ומצוקה בקרב אוכלוסיות מודרות שונות ...
מאז שהחלת את הקריירה האקדמית, עסקת במחקר במגוון תחומים הקשורים קשר הדוק למדיניות חברתית ואשר בכולם השארת חותם משמעותי בישראל ובעולם...
עבודתך העמידה פרספקטיבה פמיניסטית מרתקת בנושא הרכש המדינתי של שירותים חברתיים בתחומי החינוך, הרווחה והבריאות... במקביל לעבודתך האקדמית, פעלת לקידום צדק חברתי בזירות שונות.
פרופ' מנחם מוניקדם
מנחם מוניקנדם הוא פרופ' (בדימוס) בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן ובפקולטה לעבודה סוציאלית המכללה האקדמית אשקלון. הוא השתתף בשורה ארוכה של ועדות ומערכות שעסקו בעיצוב המדיניות החברתית בישראל והוא שימש כיו"ר של האיגוד הישראלי לרווחה חברתית – אספנט ישראל.
נימוקי הועדה:
הוועדה החליטה להעניק לך את האות לשנת 2022 על מנהיגותך בתחום פיתוח ידע על מדיניות חברתית וביצירת קהילת החוקרים בתחום זה, על עבודתך האקדמית בתחום של ארגון שירותי הרווחה המקומיים והתייחסות השירותים הללו לא/נשים החיים/ות בעוני, ועל מעורבותך בעיצוב המדיניות החברתית בפועל...
חברי הועדה התרשמו מכך שבמהלך הקריירה האקדמית שלך, הצלחת תמיד לשלב מחקר עם פיתוח מערכות הכשרה ... ותרגום הידע שנוצר לעיצוב מערכת הרווחה.
מילאת תפקיד מרכזי בהכשרת עובדים סוציאליים, ובאופן מיוחד בהקמת בית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית אשקלון וניהולו, וביצירת קהילת חוקרי/ות המדיניות החברתית.
ד"ר מאיר חובב
ציון לשבח
ד"ר מאיר חובב מילא תפקידי מפתח בכירים במשרד הרווחה, כגון מנהל שירות מבחן לנוער ומנהל אגף תקון.
נימוקי הועדה:
הציון לשבח ניתן על תרומתך יוצאת הדופן לפיתוח שירותי רווחה בישראל ולצד זאת, פרסומך הרבים העוסקים במגוון תחומי הפעילות של מערכת הרווחה והעבודה הסוציאלית...
סיפור חייך ומפעליך משקפים תרומה מתמשכת משמעותית לקידום גזרות רגישות ומיוחדות בתחום הרווחה בישראל.