top of page

פרס המאמר המצטיין 

כמדי שנה, מעניקה אספנט ישראל פרס למאמר מצטיין של חוקר או חוקרת צעירים העוסקים במדיניות חברתית בישראל ו/או בעולם.

ועדת השיפוט הנוכחית: ד"ר תהילה רפאלי (יו"ר), ד"ר רנא אסעיד, ד"ר רונן מנדלקרן וד"ר חני נוימן 

תמונה1_edited.png

אלה ברנד לוי

"When do people accept government paternalism? Theory and experimental evidence"

אלה ברנד לוי היא דוקטורנטית במחלקה למנהל מדיניות ציבורית באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. המאמר הזוכה נכתב במסגרת לימודי הדוקטורט שלה ביחד עם מנחי המחקר, פרופ' מיכל קרומר-נבו ופרופ' מיקי מלול. המאמר עוסק במדיניות הטיפול באנשים החיים בעוני במסגרת המחלקות לשירותים חברתיים ובוחן הבדלים בשביעות רצון מקבלי השירות משלושה סוגי התערבויות: טיפול שגרתי, טיפול שגרתי על ידי עובד סוציאלי שעבר הכשרה והדרכה של "עבודה סוציאלית מודעת עוני" וטיפול במסגרת תכניות ייחודיות. המאמר מתבסס על מתודולוגיה משולבת ומנתח ראיונות עם 235 מקבלי שירות של המחלקות לשירותים חברתיים. ממצאי המחקר מלמדים כי מקבלי השירות שבעי רצון במידה בינונית מהטיפול השגרתי הניתן להם במחלקות לשירותים חברתיים. אולם כאשר העובד הסוציאלי קיבל הכשרה והדרכה ב"עבודה סוציאלית מודעת עוני", גדלה שביעות רצונם מהקשר עמו גם במסגרת הטיפול השגרתי והם ראו בו דמות משמעותית ותומכת ויצרו עמו יחסי אמון. החוקרים מסיקים כי להכשרה ולהדרכה שהעובדים הסוציאליים מקבלים יש השפעה רבה על הפרקטיקה בה הם נוקטים ועל חווית הטיפול גם במסגרת הטיפול השגרתי דל האמצעים. ממצאים אלו מחזקים את קריאתם של חוקרים לפתח פרקטיקות והכשרות המותאמות לעבודה עם אנשים שחיים בעוני.

מתוך נימוקי הוועדה:

"ההצטיינות של המאמר נובעת מהמתודולוגיה החזקה שלו לבחינה השאלה שעומדת במרכזו במסגרתה נעשה שילוב בין איסוף נתונים רחב כמותני ואיכותני... הממצאים לגבי ההשפעה של טיפול על פי הפרדיגמה על שביעות הרצון של המטופלים הם משמעותיים כיוון שיש להם השלכות פרקטיות על עיצוב המדיניות הקשורה להכשרת עובדים סוציאליים בהתאם לפרדיגמה של ״עבודת סוציאלית מודעת עוני״...למחקר זה חשיבות רבה בנקודת הזמן הנוכחית, בשל העדר ממשלה צומצמו באופן משמעותי המשאבים לטיפול במשפחות החיות בעוני. המחקר מצביע על חשיבות המשאב האנושי והצורך בהדרכתם והכשרתם של העובדים לספק טיפול מיטיב גם בהעדר משאבים כלכליים, זאת מבלי להפחית בחשיבותם של המשאבים הללו."

לקריאה וציטוט המאמר:

ברנד-לוי, א', מלול, מ', אחדות שדה, נ' וקרומר נבו, מ'. (2021). עוני ותעסוקה: דפוסי תעסוקה בקרב מקבלי שירותים החיים בעוני במחלקות לשירותים חברתיים. ביטחון סוציאלי, 114, 61-90.

https://www.btl.gov.il/Publications/Social_Security/Gilayon114/Documents/30-brand%20levi.docx

אותות ההוקרה

בכל שנה, מוענקים מטעם אספנט ישראל אותות הוקרה למחקר בתחום המדיניות החברתית ולקידום המדיניות החברתית. מטרת האותות לציין תרומה מיוחדת של אישיות לקידום המחקר במדיניות החברתית בישראל באמצעות מעורבות עקבית ותרומה לעיצוב ו/או השפעה על המדיניות החברתית בישראל.

ועדת השיפוט הנוכחית: פרופ' רוני סטריאר (יו"ר), ד"ר רונית אבן זהב, ד"ר עינת לביא, ד"ר גיא פלדמן וד"ר קותי צבע.

amitay_2016.jpg

אמתי קורן

אמתי קורן הוא מנכ"ל "כל זכות", אתר המידע המקיף ביותר על זכויות בישראל, והוא אף ממייסדי "כל זכות" (יחד עם זאב פרלמוטר).
אחרי "אקזיט" לסטרט-אפ בראשותו החליט מר קורן לרתום את הניסיון היזמי והטכנולוגי שלו למטרה חברתית. לאחר היערכות וגיוס שותפים למיזם, האתר עלה לראשונה בספטמבר 2010. כיום, אתר "כל זכות" כולל למעלה מ- 6000 ערכים, כולל בשפה הערבית.
האתר מנגיש זכויות לכל דורש בשפה ברורה ופשוטה, בדגש על אוכלוסיות המתקשות למצות את זכויותיהן. הוא מאפשר למאות אלפים תושבים להשיג מידע עדכני ומועיל על זכויותיהם. מעבר לכך, נעזרים בו צוותי מחלקות לשירותים חברתיים, שירותים סוציאליים בבתי חולים ובקופות חולים, ועמותות שונות. מבחינה זו, אתר כל זכות הפך להיות השער לזכויות חברתיות בישראל.

 

מתוך נימוקי הוועדה:

"חברי הועדה הדגישו בנימוקי הפרס את המעורבות, ההתמסרות, המחויבות, ההתמדה והמנהיגות שלך בפיתוח והובלה של "כל זכות". יחד עם מר זאב פרלמוטר, זיהיתם את הנגשת המידע בנושא זכויות כחוליה החסרה והמשמעותית ביותר בתהליך מיצוי הזכויות. חברי הוועדה ציינו את תרומתך להטמעת שיח זכויות בישראל וציינו בין יתר נימוקי החלטה, שפעלת כמנכ"ל בהתנדבות מלאה במשך שבע השנים הראשונות של המיזם ואף תרמת תרומה כספית אישית כדי להבטיח ש"כל זכות" יהפוך מחזון
למציאות. לאור כל אלה, אנו גאים להעניק לך את אות הוקרה אספנט ישראל לשנת 2020."

Hillelschmid5.png

פרופ' הלל שמיד

הלל שמיד הוא פרופ' בבית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע"ש פאול ברוואלד באוניברסיטה העברית. פרופ' שמיד תרם רבות למחקר, הוראה והדרכת חוקרים וחוקרות צעירים, שחלקם משמשים כיום כחוקרים בכירים בישראל. הוא הוביל מחקר בשורה של נושאים הקשורים לליבת המדיניות החברתית בישראל, וביניהם: תהליכי ניהול וקביעת מדיניות בארגונים חברתיים ללא כוונת רווחת, דפוסי מנהיגות בארגוני שירות, תהליכי הפרטת השירותים חברתיים, פילנתרופיה בישראל, אספקת שירותי טיפול ביתי לזקנים סיעודיים על פי חוק הסיעוד ומצבם של ילדים ונוער בסיכון ומצוקה. פרופ' שמיד הקים וניהל מספר תכניות ומכוני מחקר ביניהם תכנית שוורץ בנושא ניהול מלכ"רים, מכון חרוב והמרכז לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה בישראל. יתר על כן, פרופ' שמיד עמד בראש מספר ועדות ציבוריות חשובות, ביניהן הועדה לבדיקת מערך המעונות הממשלתיים לאנשים עם מוגבלות, מרכזי יום לזקנים, הרפורמה הארגונית במחלקות לשירותים חברתיים ובמיוחד הוועדה שעסקה במצבם של ילדים ונוער בסיכון ומצוקה בישראל שמסקנותיה שימשו בסיס לתכנית הלאומית לילדים בסיכון.

מתוך נימוקי הוועדה:

"הועדה מביעה את הערכתה על פעילותך הענפה שתרמה תרומה משמעותית לשיפור מערך שירותי רווחה, קהילה וחברה בישראל. מאמריך שפורסמו בכתבי עת מובילים, והתרומה והמשגות התיאורטיות שיצרת משמשים חוקרים רבים המעוניינים במתן שירותים לקשישים ברמה הקהילתית. פעילותך מוכיחה שידע ומעורבות אקטיבית ליישומו הוא מנוע אדיר לשינוי."

bottom of page